Unirea Principatelor Române reprezintă un moment important în istoria românilor reprezentând actul unirii dintre Moldova şi Ţara Românească (24 ianuarie 1859). Acesta a pus bazele statului naţional român, a deschis drum larg dobândirii independenţei de stat şi desăvârşirii unităţii naţionale, progresului multilateral al României moderne.
Unirea Principatelor este rezultatul luptei îndelungate a poporului român, impulsionată în sec. XIX de creşterea conştiinţei naţionale, ca urmare a Revoluţiei de la 1848, cerută de dezvoltarea social- economică şi politică a celor două ţări pe calea capitalismului şi favorizată de situaţia politică europeană creată în urma Războiului Crimeii (1853-1856) şi a Congresului (Tratatului) de la Paris (1856).
Ea este expresia voinţei poporului român concretizată în votul Adunărilor ad-hoc din 1857, care aveau să aleagă pe viitorii domni.
Adunarea electivă din Moldova a ales, la Iaşi, ca domn al ţării la 5/17 ianuarie 1859 pe candidatul Partidei Naţionale, colonelul Alexandru Ioan Cuza. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, sub presiunea maselor populare din Bucureşti, Adunarea electivă din Ţara Românească a ales tot pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor şi al Ţării Româneşti.
Unirea s-a înfăptuit prin alegerea aceluiaşi domnitor în ambele Principate. Dubla alegere a lui Cuza a fost urmată de o campanie politică susţinută, dusă în scopul recunoaşterii ei. Sub conducerea lui Cuza, în ianuarie 1862, s-a înfăptuit unitatea constituţională şi administrativă, Moldova şi Ţara Românească formând un stat unitar sub numele de România, cu o singură adunare şi un singur guvern.
Unirea Moldovei cu Ţara Românească a avut un larg ecou în Transilvania, românii de aici legându-şi speranţele de eliberare naţională de existenţa statului român. Unirea din 1859 – rod al luptei duse de masele populare, de cărturarii patrioţi ai timpului, eveniment privit cu simpatie de opinia publică internaţională înaintată – a marcat un moment istoric de importanţă crucială în viaţa poporului român, constituind o premisă pentru unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918, cand s-a încheiat îndelungatul proces legic de formare a statului naţional unitar român.
La Biblioteca Municipală Drăgășani, acest eveniment este marcat printr-o expoziție de carte, cu titlul ”Unirea de la 1859 - repere istorice, literare și artistice”.
Bibliotecari:
Cristina Prunel-Bărbulescu;
Alecsandrina Bătae;
Ruxandra Zamfir;
ing.sistem, Romeo Istocescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu