Pe data de, 19 octombrie 2021, se împlinesc 86 de ani de la moartea
scriitorului Gib I. Mihăescu, personalitate de seamă a municipiului Drăgășani.În memoria acestuia, în Sala de lectură a Bibliotecii Municipale Drăgășani este amenajată o expoziție permanentă cu colaje din viața și activitatea acestuia precum și opera sa literară. Din cauza faptului că sunt restricții legate de pandemie și multe clase studiază online, au venit la Biblioteca Municipală Drăgășani doar câțiva elevi de la clasa a VII-a C, de la Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” din Drăgășani, coordonați de prof. de limba și literatura română, Alina Rogobete. Aceștia au admirat expoziția de carte cu operele scriitorului, au realizat colaje, portofolii și fimulețe tematice, apoi au depus flori la statuia acestuia din Parcul Central.
Gib I. Mihăescu (născut la 23 aprilie
1894– decedat la 19 0ctombrie 1935), pe numele său real Gheorghe
Mihăescu, a fost un prozator, romancier și
un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în
timpul primului război mondial.
A absolvit cursurile Colegiului Național ”Carol I” din Craiova. În mai 1917 absolvă școala de ofițeri de infanterie de la Iași cu gradul de elev plutonier și este repartizat la Regimentul 42-66 Infanterie. A participat la primul război mondial ca elev-ofițer, fiind combatant în 1917 în luptele de la Mărășești-Mărăști-Oituz.
Gib Mihăescu a fost avocat la Chișinău și în orașul său natal. A colaborat la revistele Sburătorul, Gândirea,, Viața Românească,etc.
Operă literară
Este autorul volumelor de nuvele Grandiflora în 1928 și Vedenia în 1929, al unor romane de analiză psihologică a apariției unor stări obsesive, îndeosebi erotice, Rusoaica (tradus și în limba slovacă), Brațul Andromedei, Femeia de ciocolată, Zilele și nopțile unui student întârziat, Donna Alba. A scris și piese de teatru (adunate în volumul Pavilionul cu umbre).
Ultimul său roman, Donna Alba, scris la un deceniu și jumătate de la sfârșitul primului război mondial, subliniază importanța acestui eveniment. În mare măsură autobiografic, acest roman de război descrie experiențele care au marcat profund personalitatea autorului și care au constituit premisele formării sale ca om și ca scriitor. Autorul descrie avântul eroic al soldatului român care ține piept cu baioneta armatelor germane, dar și viziunea realistă, tragică asupra întâmplărilor cotidiene marcate de circumstanțele războiului.
Romanele lui Mihăescu au influențe rusești, mulți critici vorbind despre "dostoievskianism", însă textele sale, deși asemănătoare prin obiect, se deosebesc prin luciditate și limpezime de tenebrele și atmosfera neguroasă a operei lui Dostoievski. Din păcate, a murit la vârsta de doar 41 de ani, bolnav de tuberculoză, fiind înmormântat la Drăgășani..
Valoarea operei lăsate în urma sa de Gib I. Mihăescu l-a așezat între marii nuveliști români și printre cei mai importanți romancieri ai literaturii noastre.
La Drăgășani un colegiu național îi poartă numele precum și o stradă, de asemenea și la Râmnicu Vâlcea o stradă este numită în cinstea lui.
La Muzeul Literaturii Române sunt păstrate unele manuscrise ale sale.
Romane
A scris cinci romane:
- 1930: Brațul Andromedei
- 1933: Rusoaica
- 1933: Femeia de ciocolată
- 1934: Zilele și nopțile unui student întârziat
- 1935: Donna Alba
Nuvele
- 1928: Grandiflora
- 1929: Vedenia
- 1935: Visul
Piese de teatru
- 1928: Pavilionul cu umbre
Traduceri
- L’Étape (Pe drumul gloriei) în antologia, Contes roumains d'écrivains contemporains
- Troïtza în Nouvelles roumaine traducere în limba franceză de Edmond Bernard, 1947
- La Femme russe traducere în limba franceză de Georgeta Horodinca, 1997.
- La Femme chocolat traducere în limba franceză de Gabrielle Danoux, 2013.
Bibliotecari,
Cristina Prunel-Bărbulescu;
Alecsandrina Bătae;
ing.sistem Romeo Istocescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu