luni, 21 martie 2016

Arc peste timp, legătura dintre Atena și Drăgășani

Sâmbătă 19 martie 2016, o numeroasă delegație formată din greci și reprezentanți ai comunităților de greci din România, au venit ca în fiecare an la Drăgășani, în preajma zilei naționale a Greciei care se sărbătorește pe 25 martie. Au vizitat Primăria municipiului Drăgășani, unde au fost primiți de Gabriel Duță, secretarul Primăriei municipiului Drăgășani. La eveniment au luat parte și membrii ai Asociației Culturale "Rusidava", care erau prezenți la Biblioteca Municipală Drăgășani, în cadrul unei intâlniri literare de wekend precum și bibliotecar, Cristina Prunel-Bărbulescu, care le-a explicat copiilor de la cursul de engleză cărui fapt se datorează vizita grecilor în fiecare an în orașul nostru și că în memoria evenimentelor istorice o stradă din Atena poartă numele Drăgășani, numele municipiului nostru. La Monumentul eroilor greci din Cimitirul Eternitatea din Drăgăşani s-au desfășurat, ca în fiecare an, activități dedicate Zilei naționale a Greciei. Au participat ambasadorul Greciei la Bucureşti, ataşatul militar al ambasadei Greciei, ambasadorul Ciprului la Bucuresti, deputaţi din partea minorităţii greceşti din Parlamentul României,  consilieri municipali, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi numeroşi cetăţeni greci, descendenţi ai eroilor greci căzuţi în luptele de la Drăgăşani din anul 1821.
Garda de onoare formată din 24 de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, a prezentat onorul înalţilor oaspeţi. S-a ţinut o slujbă de pomenire în memoria eroilor greci, apoi au fost evocate faptele de arme ale luptătorilor din Batalionul Sacru în memorabila „Bătălie de la Drăgăşani” cum este cunoscută în istorie.
În finalul ceremoniei au fost depuse coroane de flori din partea oficialităţilor greceşti şi române şi s-a ţinut un moment de reculegere în cinstea eroilor. Au mai fost depuse coroane şi la monumentul eroilor români căzuţi în primul şi al II – lea Război Mondial aflat în Cimitirul Eternitatea.
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Barbulescu










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu