joi, 24 noiembrie 2016

Vizită de studiu - Programul ”Biblionet” versus Programul ”Novateca”


 În data de 23 noiembrie 2016, Biblioteca Municipală Drăgășani a primit o delegaţie din Republica Moldova formată din 16 persoane, directori de Direcții de Cultură din raioane ale Republicii Moldova și reprezentanţi ai Programului Novateca (omolog Programului „Biblionet - lumea în biblioteca mea”), sosiţi într-o vizită de studiu care s-a  desfăşurat pe parcursul a trei zile în județul Vâlcea.
 Începând cu ora 10.00, invitaţii şi gazdele de la bibliotecă au organizat o sesiune de prezentări şi dezbateri în Sala de lectură, au primit informații despre istoricul bibliotecii, despre modul în care Programul Biblionet este folosit de  utilizatorii bibliotecii. Un alt domeniu de interes a vizat multitudinea de activități derulate la biliotecă, în amfiteatrul bibliotecii   au vizionat filmulețe și alte imagini de la diverse evenimente culturale, cursuri de limbi străine sau pe diverse domenii, simpozioane, workshopuri tematice, cenaclu literar-muzical,etc. Oaspeții au fost încântați să vadă și să afle multe lucruri despre modul în care funcționează bibliotecile din țara noastră și în special Programul Biblionet, despre problemele cu care ne confruntăm, am schimbat impresii, adrese de mail și de facebook, am făcut multe fotografii, am primit chiar și o invitație pentru o vizită similară în Republica Moldova. A fost o zi frumoasă în  urma căreia am rămas cu amintiri deosebite și ne-am făcut prieteni cu care vom ține legătura pe plan profesional.
Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu































luni, 21 noiembrie 2016

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ DRĂGĂȘANI



Istoric
  Biblioteca Municipală se află în incinta Primăriei Municipiului Drăgășani.
O primă menționare a bibliotecii publice din Drăgășani apare în anul 1840, aceasta funcționând pe lângă Școala națională din localitate. În anii 1902-1904 existența bibliotecii a fost consemnată sporadic, fără bibliotecar plătit. Biblioteca publică s-a reorganizat pe baze noi revenindu-i și atribuțiuni metodice pentru întregul raion Drăgășani, iar din noiembrie 1951 a funcționat după Regulamentul bibliotecilor centrale raionale, aprobat de Comitetul Așezămintelor Culturale. În anul înființării Biblioteca centrală raională a funcționat în cadrul Casei de Cultură cu un fond de carte de 5000 de volume. În 1954 a fost mutată într-un local din centrul orașului care avea și o sală de lectură cu 40 de locuri, cu secție de împrumut și depozit corespunzător. Aici a funcționat până în 1959, când localul a fost demolat fiind cuprins în planul de sistematizare, iar biblioteca a fost mutată în același an de trei ori, prin diferite clădiri necorespunzătoare, ajungând în final tot în localul Casei de Cultură, unde a rămas până la 5 mai 1964, ocupând spațiul clubului. De la această dată a primit un local propriu cu șapte încăperi și posibilități de extindere a spațiului în str. Oltului, nr.14 (actuala str. Nicolița Sanda). În 1968 a devenit Biblioteca Orășenească și dispunea de peste 20.000 de volume. În anul 1995 capătă o nouă titulatură și anume Biblioteca Municipală, cu un fond de carte de 52.000 de volume. Consiliul Local al Primăriei Municipiului Drăgășani a dispus în anul 2003, alocarea unui spațiu corespunzător bibliotecii. Acesta a fost amenajat în mod exemplar, dotat cu echipamente de ultima generație, cu o sală ultramodernă în care se pot ține conferințe, întruniri culturale, lansări de carte, organizare de expoziții de artă. Biblioteca dispune în prezent de un fond de carte de 57.969 volume. Are următoarele servicii și secții: achiziții-prelucrare-catalogare; informatizare; împrumut adulți; împrumut copii; sala Biblionet; sala de lectură. De-a lungul timpului au funcționat la Biblioteca Municipală Drăgășani următorii bibliotecari: Belcic Lidia 1950-1987; Burlănescu Maria 1950-1953; Stănculescu Mina 1953-1954; Luța Cecilia 1953-1955; Enache Maria 1953-1955; Pomană Maria 1955-1959; Pienaru Angela 1962-1966; Florea Elena 1964-1967; Budărașcu Ion 1965-1967; Tănase Maria 1966-1968; Craioveanu Lucreția 1966-2004; Barăscu Marieta 1967-1969; Sasu Ștefania 1967-1969; Marinescu Gheorghița 1970-1990; Ciurduc Ludmila 1980-1984; Parnuta Ioana 1980-1985; Calineanu Veronica 1982-1986; Vătafu Elisabeta 1984-1988; Barbu Floarea 1989 și în prezent; Prunel-Bărbulescu Maria Cristiana 1989 și în prezent; Banta Isabela 1990-1994; Porosanu Constantin 1990-2010; Capraru Mihaela 1992-1993; Iamandi Nuvia 1993-1998; Batae Alecsandrina 1995 si in prezent; Deaconu Mioara 2000-2002; Istocescu Romeo 2003 si in prezent.
Biblioteca deține și sală de lectură dotată cu 30 de locuri și posibilitate de extindere.
De asemenea biblioteca oferă servicii de împrumut la domiciliu și împrumut interbibliotecar, referinţe bibliografice, bibliografii, acces la internet, reproduceri, servicii copiere, scanare, cursuri de initiere in tainele calculatorului, cursuri de sah, activitati culturale.


joi, 10 noiembrie 2016

Cultura tradițională din Vâlcea - Personalități creatoare - Marin Brînaru

 Miercuri , 9 noiembrie 2016, sub egida programului ”Cultura tradițională - Personalități creatoare”, s-a derulat o primă acțiune culturală dedicată comemorării a 10 ani de la trecerea în eternitate a profesorului, muzicianului și dirijorului Marin Brînaru.
  Evenimentul a început cu o slujbă religioasă la mormântul acestuia din Cimitirul ”Eternitatea”, apoi la Biblioteca Municipală Drăgășani s-a derulat un medalion comemorativ intitulat ”Marin Brînaru - un muzician polivalent și performant” în cadrul căruia invitații au evocat amintiri legate de activitatea profesională a profesorului, culegătorului de folclor și dirijorului Marin Brînaru. Au rostit alocuțiuni:
 - Ec. Adrian Sanda, city manager al municipiului Drăgășani, alocuțiune de deschidere;
 -  Mesajul prof. Emil Istocescu, membru al colectivului de elaborare și coordonare a monografiei municipiului Drăgășani.
 - Mesajul Pr. prof.univ.dr. Marin Velea, membru titular al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, discipol al muzicianului.
 - Prof.drd. Sabin Lungoci, manager , Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea : Cuvânt inaugural al programului ”Cultura Tradițională din Vâlcea - personalități creatoare”.
 - Prof.univ. Gheorghe Deaconu, manager, Ateneul Meșterul Manole: Marin Brînaru - un preot al Muzicii;
 - Colecția de cărți , documente și manuscrise ”Marin Brînaru”- expoziție prezentată de prof. Carmen Brodeală, fiica muzicianului și bibliotecar, Cristina Prunel-Bărbulescu.
 - prof. Elena Stoica: ”Marin Brînaru - un profesionist al culturii”;
-Conf.univ.dr. Gen.-mr.(rtg.) Ilie Gorjan: Marin Brînaru- un profesionist al culturii”.
- Conf.univ.dr. Ioan St. Lazăr: ”Marin Brînaru - trezorier al cântecelor de pe Olt;
- Prof. Adrian Codreanu, discipol al muzicianului, dirijor: ”Bagheta lui Marin Brînaru”;
- Înv. Nicolae Burlan, component al Corului din Drăgășani: ”Performanțele corului condus de dirijorul Marin Brînaru”;
- Dumitru Vulparu, conducătorul muzical al Grupului folcloric ”Rapsozii Oltului”: Prezentarea albumului muzical ”Cântece de pe Olt”, produs de CJCPT Vîlcea, și a volumului ” Cântece populare românești interpretate de ”Rapsozii Oltului”, apărut la Editura Proșcoala (manager : Dumitru Ciobanu); audiții și proiecții;
- Marian Bărăscu, președintele Asociației ”Rusidava Culturalp”- poezia ”Lui Marin Brînaru;
 - Prof. Constantin Ceaușu, discipol al muzicianului, folclorist, dirijor, interpret: ”Marin Brînaru - maestru, mentor, model”; recital instrumental ( caval, fluier, ocarină, nai);
 - Cântece de pe Olt” - oferite de Grupul Folcloric ” Haiducii din Amărăști”: conducerea muzicală: Prof. Constantin Ceaușu; director: Prof. Constantin Drăghici, primarul comunei Amărăști.

Organizatori:
-Elena Caplea, coordonator activități culturale în Primăria municipiului Drăgășani;
- Cristina Prunel-Bărbulescu, bibliotecar, Biblioteca Municipală Drăgășani ;
- Marian Bărăscu, președintele Asociației ”Rusidava Culturală”.

Moderatori:
Gheorghe Deaconu și Sabin Lungoci

Bibliotecar,
Cristina Prunel-Bărbulescu